Parkinsonisme is een verzamelnaam voor aandoeningen met kenmerkende symptomen van Parkinson. Men spreekt over parkinsonisme bij een karakteristieke stoornis van het bewegen. Onder parkinsonisme vallen onder andere de ziektes Parkinson, multipele systeem atrofie (MSA), progressieve supranucleaire verlamming (PSP) en corticobasale degeneratie (CBDG).  Al deze aandoeningen belemmeren dus de beweging van lichaamsdelen. Een veelgehoord, bijkomend effect van parkinsonisme is slaapproblemen. In dit artikel vertellen we u meer over deze bijkomende klacht en hoe u ervoor kunt zorgen dat u of uw naaste met parkinsonisme weer goed slaapt.

Slaapproblemen

Veel mensen met parkinsonnisme hebben last van slaapproblemen. Dit komt omdat het natuurlijke slaap-waak ritme is verstoord. Men heeft dan moeite met in slaap vallen of wordt gedurende de nacht vaak wakker. Bij een aantal vormen van parkinsonisme, waaronder de ziekte van Parkinson en MSA kan er een REM-slaapstoornis optreden. In deze fase van de REM-slaap wordt de spieractiviteit niet afgeremd door de hersenen waardoor men dromen kan gaan uitbeelden. Dit kan zelfs leiden tot verwonding van de persoon met de REM-slaapstoornis of zijn of haar partner. Ook het slaap-apneu syndroom komt vaker voor bij mensen met parkinsonisme. Hierbij staakt de ademhaling vaker dan 5 keer per nacht voor minimaal 10 seconden. Door deze pauzes in de ademhaling daalt de zuurstofspiegel in het bloed. Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van de slaap.

Hoe verbeter je de nachtrust bij parkinsonisme?

Bovengenoemde klachten bij parkinsonnisme zijn ontzettend vervelend. Een goede nachtrust is juist erg belangrijk voor mensne met parkinsonnisme, omdat het lichaam gedurende de nacht de tijd krijgt om te herstellen en te ontspannen. Om de slaapproblemen enigszins te vermindenen is kunt u een aantal dingen veranderen in uw avond routine. Zo is het belangrijk dat u geruime tijd voordat u gaat slapen niet actief meer bent, en ook geen caffeine houdende dranken drinkt. Tevens is het belangrijk om te zorgen voor een donkere en koele slaapkamer, zeker wanneer het slaap-waak ritme verstoord is. Wanneer een slaapkamer donkerder is, zal het lichaam eerder het slaaphormoon melatonine aanmaken. Hierdoor zult u makkelijker is slaap vallen.

Een goed matras bij parkinsonisme

Een goed matras

Naast deze aanpassingen in uw routine is het erg belangrijk om te zorgen voor een kwalitatief hoogwaardig matras. Zo’n matras moet u een erg goede ondersteuning bieden. Zo krijgen de spieren namelijk te kans om te ontspannen en te herstellen. Het matras draagt dan als het ware het lichaam, waardoor het lichaam zichzelf niet hoeft te ondersteunen. Ook moet een matras een zeer goed aanpassend vermogen hebben. Wanneer een matras dit heeft, zal het matras zich vormen naar het lichaam. De heupen en de schouders zakken dan iets verder in het matras weg, waardoor de natuurlijke houding van de wervelkolom wordt aangenomen. Dit alleen voorkomt dit dat uw spieren ‘s nachts moeten aanspannen om toch goed te liggen, en verhoogt ook het ligcomfort. Dit is belangrijk wanneer u of uw naaste met parkinsonnisme vaak wakker wordt gedurende de nacht. Wanneer het comfort hoog is, zult u namelijk lekkerder liggen en minder vaak wakker worden.

Als laatste moet een matras een goede drukherverdeling hebben. Bij een goede drukherverdeling oefent het matras geen piekdrukken uit op het lichaam. Heeft een matras geen goede drukherverdeling en oefent het wel piekdrukken uit? Dan zullen deze piekdrukken u veelal wakker houden vanwege het oncomfortabele gevoel. Tevens belemmeren piekdrukken de doorbloeding van spieren en gewrichten, waardoor u bijvoorbeeld last kunt krijgen van slapende ledenmaten.

Welk matras is het meest geschikt voor mensen met parkinsonisme?

Samengevat moet een matras dus een zeer goede ondersteuning, een perfect aanpassend vermogen en een uitstekende drukhervedeling hebben. Er zijn maar weinig matrassen die al deze drie eigenschappen hebben. Een matras dat wél over al deze drie eigenschappen beschikt en tevens het beste is wanneer u parkinsonisme heeft, is een matras gemaakt van traag- en koudschuim. Het traagschuim zorgt voor de perfecte drukherverdeling en het uitstekende aanpassend vermogen, waardoor uw lichaam kan uitrusten zonder die vervelende piekdrukken. Het koudschuim zorgt voor de juiste ondersteuning. Al met al heeft een matras van traag-en koudschuim een ontzettend hoog comfort, waardoor u lekker zult liggen. Een traag- en koudschuim matras kan ervoor zorgen dat u of uw naaste met parkinsonisme weer beter slaapt gedurende de nacht. 

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel