Het lichaam bestaat uit ontzettend veel spieren en gewrichten. Hier kunnen helaas ook dingen bij misgaan. Dit kan bijvoorbeeld resulteren in de ziekte van Parkinson. De ziekte van Parkinson is een ziekte van de hersenen wat zich uit in uw gewrichten met alle gevolgen van dien. Wie aan de ziekte lijdt, kan uiteenlopende klachten hebben en de ziekte van Parkinson is dan ook erg complex. Voor geen enkele patiënt is het beeld van Parkinson symptomen hetzelfde.

Om het leven met Parkinson kunnen er een heleboel hulpmiddelen in worden geschakeld. Van een elektrische driewieler tot een leesstandaard, van een aangepaste portemonnee tot speciaal bestek, voor elke vorm van deze ziekte zijn er hulpmiddelen te koop. Dit natuurlijk naast medicijnen.

In dit artikel worden een aantal hulpmiddelen besproken. Buiten de besproken hulpmiddelen zijn er nog veel meer manieren op het leven met Parkinson makkelijker te maken:

 • Een ADL hond;
 • Een badstoel
 • Nachtrust.

ADL hond

Mensen met parkinson ondervinden vaak fysieke beperkingen van hun ziekte. Lopen gaat lastiger en het wordt moeilijker om uit een stoel op te staan of iets van de grond op te rapen. Ook neemt de kracht af en kosten dagelijkse handelingen meer energie.

In sommige gevallen kan een ADL-hond uitkomst bieden. De afkorting ADL staat voor Activiteiten Dagelijks Leven. In Nederland komt dat in de praktijk nog weinig voor. Dat komt waarschijnlijk omdat het onbekend is en omdat mensen vaak denken dat ze in een rolstoel moeten zitten om in aanmerking te komen voor een hulphond (wat niet zo is). In het buitenland, met name in de Verenigde Staten, is meer ervaring met de inzet van hulphonden bij Parkinson.

Wat is een ADL-hond?

Een ADL-hond behoort tot de categorie assistentiehonden die speciaal zijn geselecteerd en getraind om mensen met een lichamelijke beperking te assisteren bij allerlei dagelijkse handelingen.

Wat kan een ADL-hond?

De ADL-hond kan tot wel 70 verschillende handelingen overnemen van iemand die beperkt is in zijn functioneren. Denk aan het openen en sluiten van deuren en gordijnen, het uittrekken van kleding, het leeghalen van de wasmachine en het oprapen en aangeven van voorwerpen als de krant of een gevallen telefoon.

ADL-hond bij parkinson

Naast de al genoemde ADL-taken kan een assistentiehond ook helpen bij onder andere het halen van voldoende beweging per dag, balans houden bij het lopen, het signaleren en oplossen van ‘freezing’ en het wakker maken bij naar dromen.

Een badstoel

Tijdens het douchen of het zitten in bad kunt u met Parkinson tegen een aantal dingen aanlopen. Denk hierbij aan weinig grip of weinig steun. Met een badstoel komt u gemakkelijker en veiliger in en uit bad. Een badstoel geeft namelijk meer steun. Ook is deze badstoel te gebruiken onder de douche als u daarbij voldoende steun heeft.

Hoe werkt het?

Badstoelen zijn stoelen die u op de bodem van uw bad plaatst. De stoel heeft een rugleuning en armsteunen. De stoel heeft 4 steunpunten voorzien van antislipdoppen zodat de stoel niet verschuift. Het materiaal is meestal van kunststof of gecoat metaal; de zitting en rugleuning zijn van kunststof. U haalt de stoel eruit als anderen het bad willen gebruiken.

Overweegt u dit product aan te schaffen? Dan zijn er wel aan aantal punten die belangrijk zijn om te weten:

 • Badstoelen nemen relatief veel ruimte in;
 • Ondanks 4 poten kan de stoel kantelen als er aan één kant te veel gewicht komt;
 • U zit hoger in bad, dus er moet meer water in. U kunt niet meer in bad liggen;
 • Badsteunen maken het extra veilig. Net als het gebruik van een antislipmat om uitglijden te voorkomen;
 • Heeft u niet genoeg kracht of wilt u toch in het bad zitten of liggen? Misschien is een badlift dan iets voor u.

Nachtrust

Slaap is een belangrijke periode van uw dag. Dit geeft uw lichaam de tijd om te herstellen van wat u die dag hebt gedaan. Nu is slapen met Parkinson net iets anders dan slaap van iemand die dit niet heeft. Hierbij een aantal tips om uw nachtrust te optimaliseren:

 • Zorg voor een goed matras, waarbij uw lichaam genoeg wordt ondersteund;
 • Maak uw eigen slaapschema, waardoor u regelmaat aanbrengt in uw avondroutine. Dit zorgt voor structuur, wat uw lichaam fijn vindt;
 • Zorg voor een goed slaapklimaat. Dit is een kamer van 18 graden celsius. Ook is het fijn als uw kamer helemaal donker is en uw bed lekker fris.

Welk matras?

De ziekte van Parkinson is een vervelende ziekte vanwege de vele afwisselende symptomen. Hierdoor is een matras met de juiste ondersteuning ontzettend van belang. Hierdoor worden de spieren, die overdag (te) veel worden belast, juist ondersteund. Ook pakken uw spieren dan genoeg hersteltijd om u weer voor te bereiden op een nieuwe dag.

Hulpmiddelen

Een hulpmiddel kan een verzwaard deken zijn. Dit is een deken met meer gewicht dan een normaal deken om uw lichaam op zijn plaats te houden tijdens uw nachtrust.

Waarvoor dient het?

Een verzwaarde deken helpt (hyperactieve) personen die harde prikkels nodig hebben om te ontspannen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ADHD en spasmen. Maar ook bij pijn, depressie of dementie kunt u het verzwaarde deken inzetten.

Hoe werkt het?

De verzwaarde deken stimuleert het lichaam. De druk van de deken stimuleert een oppervlakkig gevoel en van spieren en gewrichten, een diep gevoel. Dit stimuleert dan weer de aanmaak van hormonen die een ontspannen en kalmerend gevoel geven. Kinderen vinden het vaak heerlijk om met de deken te spelen.

Slaapadvies

Bent u overtuigd van het belang van een hoogwaardig matras voor Parkinson patiënten maar weet u niet welk matras aan de juiste vereisten voldoet? Dan kunt u bij een aantal bedrijven advies aanvragen. Dit kunt u bijvoorbeeld geheel vrijblijvend en kosteloos bij Decupré doen, de marktleider in de zorgsector. Zij hebben jarenlange ervaring en dus al duizenden tevreden klanten geholpen. Zij weten als geen ander hoe zij hun ervaring, kennis en expertise in moeten zetten om uw te helpen! Ga naar www.decupre.com en vul het adviespaneel in. De specialisten van Decupré zullen u vervolgens spoedig te woord staan en u helpen bij het kiezen van het juiste matras dat volledig bij u past.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel