Iedereen met Parkinson beaamt dat deze vervelende aandoening uw leven volledig omgooit. Om u enigszins te helpen bij deze ingrijpende verandering, hebben wij een aantal tips voor u opgesteld.

Accepteer de ziekte

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar op een goede wijze omgaan met Parkinson begint met het accepteren van de ziekte. Boos zijn op de ziekte werkt u alleen maar tegen aangezien Parkinson geen concreet ding of persoon is. Hierdoor is het niet mogelijk om daadwerkelijk de strijd aan te gaan, wat leidt tot meer en meer frustraties.

Omgaan met Parkinson: accepteer de ziekte, boos zijn heeft geen nut.

Snap dat anderen u niet volledig begrijpen

Een ieder die geen chronische ziekte heeft, zal nooit begrijpen wat het precies inhoudt. Daarnaast is het zo dat veel mensen niet weten wat de specifieke symptomen van Parkinson zijn. Hierdoor wordt veelal niet begrepen wat omgaan met Parkinson inhoudt, waardoor mensen er ook geen begrip voor hebben. Daarom kan het handig zijn om te bedenken wat iemand die niks van de ziekte af weet, erover zou moeten weten. Zodoende kunt u uitleg geven en op die wijze begrip creëren bij mensen die geen kennis hebben over de ziekte van Parkinson.

Kom in contact met lotgenoten

Aangezien het erg frustrerend kan zijn indien u zich niet begrepen voelt, is het verstandig om in contact te komen met mede Parkinsonpatiënten. Zij weten namelijk wél precies wat de ziekte inhoudt en wat u doormaakt. Daarnaast kunt u met hen ook tips en ervaringen uitwisselen aangezien een iedereen eigen manier heeft gevonden voor het omgaan met Parkinson.

Vermijd stress

Dat stress een negatieve invloed heeft op het algemeen functioneren van uw lichaam, is voor velen algemeen bekend. Maar wist u dat stress in het geval van Parkinson de klachten en symptomen verergert? Om die reden is het ontzettend belangrijk om stress zoveel mogelijk te reduceren indien u Parkinson heeft. Om dit te kunnen realiseren, is het van belang dat u uzelf leert kennen, waardoor u de eerste tekenen van stress kunt herkennen. Daarnaast is het ook essentieel dat u zich realiseert dat niemand onmisbaar is. Niet op het werk, maar ook niet privé. Ze kunnen echt wel een keertje zonder u. Schroom dan ook niet om u een keer ziek te melden op uw werk of een afspraak af te zeggen.

Omgaan met Parkinson: vermijd stress.

Omgaan met Parkinson is hele opgave vanwege de grote impact van deze ziekte op uw (dagelijks) leven. We hopen dan ook dat u iets aan onze tips heeft en dat u een manier vindt die bij u past om om te gaan met Parkinson.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel