Parkinson is een ingewikkelde ziekte die zich in talloos veelsymptomen kan uiten. Het ziektebeeld verscheelt dan ook van persoon tot persoon en zelfs van moment tot moment. In deze blog worden de meest voorkomende symptomen besproken, net als de symptomen die zich met enige regelmaat voordoen.

De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Parkinson

In het geval van de ziekte van Parkinson, zijn er vier kernsymptomen. De eerste is het trillen van de handen, benen, kin of tong, wat ook wel een tremor genoemd wordt. Ook het langzamer bewegen (bradykinesie) is één van de kernsymptomen. Verder behoren ook stijfheid (rigiditeit) en houdingsinstabiliteit tot deze groep. Naast deze vier kernsymptomen, zijn er ook nog een aantal andere veel voorkomende symptomen. Voorbeelden hiervan zijn vermoeidheid, moeite met praten en / of schrijven en het niet meer (optimaal)kunnen bewegen van armen en benen.

Vaak kenmerkt Parkinson zich door een asymmetrisch beeld,wat betekent dat de klachten maar aan één kant van het lichaam aanwezig zijn of dat de klachten aan één kant van het lichaam aanzienlijk erger zijn.

Eén van de veel voorkomende symptomen van Parkinson is vermoeidheid.

Symptomen van Parkinson die regelmatig voorkomen

Naast de meest voorkomende symptomen, is er ook nog een waslijst aan symptomen die regelmatig voorkomen in het geval van Parkinson. Denk hierbij aan blaas- en darmproblemen, oogproblemen en stemmingsproblemen. Maar ook depressiviteit, een lage bloeddruk en cognitieve achteruitgang kunnen gevolgen zijn van de ziekte van Parkinson. Verder kunnen er ook huidproblemen ontstaan, kunt u last krijgen van overmatig zweten en kunt u zelfs gaan hallucineren.

Ook oogproblemen zijn één van de vele symptomen die verbonden zijn aan Parkinson.

Zoals u eerder al heeft kunnen lezen, verschillende de klachten en symptomen van persoon tot persoon. Daarnaast kan ook de hevigheid van de klachten bij ieder persoon anders zijn. Daarom kijken artsen bij de diagnosticering van Parkinson onder andere of er een duidelijke verbetering de klachten plaatsvindt na het innemen van dopamine vervangende medicatie. Indien dit niet het geval is, is er waarschijnlijk sprake van een parkinsonisme in plaats van Parkinson.

Ontvang vrijblijvend slaapadvies van Decupré

Naar adviespaneel